Bij indexbeleggen (of passief beleggen) beleg je in producten die de prestatie van een benchmark kopiëren, niet meer en niet minder. In de meeste gevallen is de benchmark een index. Een index is een verzameling aandelen, obligaties of andere beleggingseffecten die representatief zijn voor een bepaalde markt. Zo’n markt kan een land, een sector, een regio, een stijl zijn, enz… In België is de Bel20 de meest gekende aandelenindex die de 20 grootste beursgenoteerde bedrijven vertegenwoordigt in ons land. Een andere veel voorkomende index is de Amerikaanse Nasdaq, die de grootste technologiebedrijven bundelt. Wereldwijd bestaan er gigantisch veel indexen.
Het rendement van beleggingsproducten die vallen onder de categorie ‘indexbeleggen’ is dus quasi gelijk aan het rendement van de index, ook wel benchmark genoemd.
ETF is de afkorting van Exchange Traded Fund, in de volksmond ook wel tracker genoemd. ETF’s zijn de meest populaire producten in de categorie indexbeleggen. Een tracker bevat dus een mandje aandelen, obligaties of andere effecten. De ETF volgt of ‘trackt’ het rendement van een bepaalde index door alle onderliggende posities in die index te kopen. Bijvoorbeeld de ETF Lyxor Bel20 TR (DR) UCITS ETF (beheerd door Lyxor/Amundi) is een tracker die de 20 aandelen van de Bel20 index bevat. Het rendement van de ETF in 2021 was netto (na kosten) 20,74% tegenover 21,33% voor de index zelf.
Een ETF moet je zien als een beleggingsfonds dat wordt beheerd door een vermogensbeheerder (bijv. iShares van BlackRock) net zoals de klassieke beleggingsfondsen. In de meeste gevallen koopt de fondsbeheerder alle onderliggende posities (vb. aandelen) in de index. Het grote verschil is de zeer lage kostprijs en het feit dat een ETF beursgenoteerd is. Je kan dus iedere dag en onbeperkt in de tijd een ETF kopen en verkopen op een beurs, net zoals een aandeel. Daarom zijn die producten zeer verhandelbaar of liquide en kan je iedere handelsdag aan je geld.
Een ander product in de categorie indexbeleggen zijn ‘indexfondsen’. Die kopiëren eveneens het rendement van een index tegen een zeer lage kostprijs. Maar, dit type fondsen noteert niet op een beurs en kun je dus enkel kopen via je bank tegen een netto-inventariswaarde op het einde van de dag.
Aandelen ETF’s
Obligatie ETF’s
Grondstoffen ETF’s
Van één en dezelfde ETF kunnen er verschillende klassen bestaan met elk hun specifieke kenmerken. Je kan dus gerust meerdere varianten hebben van vb. een ETF die de S&P500 beursindex volgt: kapitalisatie, distributie, USD, EUR, EUR Hedged, duurzame versie...
ETF’s worden gekocht op de beurs, dus je kan terecht bij iedere financiële instelling die een vergunning heeft als makelaar om beursorders door te geven en te verwerken. Dit zijn vooral de online banken en brokers, maar ook de klassieke (private) banken. Ook via vermogensbeheerders die samenwerken met een bewaarhoudende bank kun je ETF’s aankopen. Er zijn zelfs enkele verzekeringsmaatschappijen die ETF’s en indexfondsen aanbieden, maar dan wel in een verzekeringsstructuur, de zogenaamde tak23.
Weet dat eenzelfde ETF op verschillende beurzen kan genoteerd zijn, maar dan misschien in een verschillende munt. Let ook op de transactiekosten die jouw bank of online broker aanrekent voor de aan- of verkoop.
Het is goed mogelijk dat de private bank in jouw discretionair beheerde portefeuille reeds ETF’s aankoopt of dat je een dakfonds (fonds van fondsen) aangekocht hebt waarin ETF’s worden aangehouden.
ETF’s worden beheerd door vermogensbeheerders, net zoals de klassieke beleggingsfondsen. De grootste en meest gekende aanbieders van ETF’s zijn BlackRock (merknaam iShares), Vanguard, State Street, Amundi, BNP Paribas (merknaam Easy ETF’s) Deutsche Bank (merknaam Xtrackers), UBS, JPMorgan, Wisdom Tree. De vermogensbeheerder kan ofwel een zeer ruim aanbod hebben aan ETF’s, ofwel gespecialiseerd zijn in bepaalde categorieën.
Een ETF heeft dus een verantwoordelijke fondsbeheerder die er moet voor zorgen dat het rendement van de ETF, na kosten, zo dicht mogelijk aansluit bij het rendement van de index die hij volgt. Een eventueel verschil tussen de prestatie van de ETF en de index wordt in vakjargon Tracking Difference genoemd. De meeste indexen veranderen ook jaarlijks enkele keren van samenstelling (er komen effecten bij of er verdwijnen er), of bepaalde effecten worden gesplitst. De beheerder zal dus de ETF (het fonds) actief beheren om zo nauwgezet mogelijk de onderliggende index te repliceren. Ook het verwerken van dividenden en coupons moet opgevolgd worden.
De totale jaarlijkse beheerskost die de vermogensbeheerder ontvangt is bij ETF’s vrij laag en hangt in grote mate af van de categorie en het type. Hoe specifieker en complexer de index die de ETF volgt, hoe duurder. Ook duurzame ETF’s hebben over het algemeen een hoger kostenplaatje.
ETF’s die beleggen in de meest populaire indexen en categorieën heb je soms al voor 0,5-0,20% per jaar. Voorbeelden zijn ETF’s die de S&P500 index of de MSCI Europe index volgen. Of nog ETF’s die beleggen in goud of technologieaandelen.
Voor meer gespecialiseerde trackers die investeren in nieuwe thema’s zoals elektrische wagens, factor ETF’s die enkel beleggen in kleinere Chinese aandelen, of grondstoffen ETF’s, betaalt de belegger veelal tussen 0,35-0,75% per jaar, maar dat hangt uiteraard af van beheerder tot beheerder.
Naast die vermelde totale jaarlijkse beheerskosten voor de aanbieder, speelt de grootte en liquiditeit van de ETF ook een rol. Hoe groter de ETF, hoe hoger het volume op de beurs en meestal hoe lager de transactiekost om de ETF op de beurs te kopen.
Wilt u onze inzichten maandelijks in uw mailbox ontvangen? Abonneer u dan nu op onze 2 nieuwsbrieven. Interessant leesvoer verzekerd!
Toward Smart Portfolios geeft u diepere inzichten in de marktomstandigheden en wat dit betekent voor de samenstelling van een portefeuille. → voorbeeld
Toward Smart ETF’s geeft u de meest recente ETF-inzichten en is uniek op de Belgische markt. → voorbeeld
Interesse om een opleiding of infosessie te volgen over de markten?
Laten we kennismaken, dit verbindt u tot niets.
We nemen contact op binnen de 24u na uw bericht.