Bij private markets of private markten belegt u in bedrijven en activa die niet publiek genoteerd zijn op een beurs. Samen met hefboomfondsen of hedge funds, behoren private markets tot de categorie van de Alternatieve Beleggingen, naast aandelen, obligaties en cash.
De meest voorkomende domeinen binnen private markets zijn private equity, private credit of debt, grondstoffen en real assets (harde activa), met vooral vastgoed en infrastructuur.
Een private equity fonds wordt beheerd door een private equity firma of een vermogensbeheerder die een ‘General Partner’ (GP) wordt genoemd. Het fonds neemt de structuur aan van een “Limited Partnership”. De beleggers in het fonds worden dan ‘Limited Partners’ genoemd. De bedoeling van een private equity fonds is om een (aandelen)participatie te nemen in een niet-beursgenoteerd bedrijf om dit dan later terug te verkopen met een hoog rendement. In tegenstelling tot klassieke beleggingsfondsen zijn private equity fondsen closed-end, nl. ze hebben een startdatum (voorafgegaan door een inschrijvingsperiode), een duurtijd (meestal 10-13 jaar) en een einddatum.
Als beleggers onverwacht toch hun geld nodig hebben, dan kunnen ze terecht op de secondaire markt die hen toelaat om hun belang in het fonds ten gelde te maken voor de einddatum van het fonds.
Gezien de strikte kenmerken van dergelijke fondsen, zijn de beleggers die investeren in Private Equity voornamelijk van institutionele en professionele aard nl.
Maar door nieuwe wetgeving en innovatie kunnen dergelijke fondsen al worden aangeboden aan particuliere beleggers.
De tijdshorizon van een fonds is meestal 10 jaar, met een optie om 2 tot 3 jaar te verlengen. De periode bestaat uit een investeringsfase (3-5 jaar), een realisatiefase (5-7 jaar) en een extensie (2-3 jaar). Ieder fonds kan echter een ander tijdsschema of indeling hebben. De investeringsperiode en de realisatiefase zijn niet eenduidig gedefinieerd en kunnen bovendien overlappen. Die periode net voor de start wordt de formatiefase genoemd.
Kan enkele jaren duren tot zelfs een decennium. De General Partner die het fonds beheert ontwikkelt zijn beleggingsstrategie. In die fase worden aanbiedingsdocumenten of offering materials voorbereid die wettelijk verplicht zijn en om toekomstige beleggers aan te trekken.
Tijdens de fundraising periode gaat het fonds op zoek naar beleggers die kapitaal willen toezeggen aan het fonds en de GP. Die eindigt bij de eerste sluitingsdatum (first or initial close date) en is vastgelegd in de documentatie. Na die datum worden beleggers toegelaten tot het fonds. Meestal volgt nog een 2de of 3de sluitingsdatum waarbij nieuwe beleggers opnieuw worden toegelaten. Tussen de 1ste en laatste sluitingsdatum kunnen 12 tot 18 maanden zitten.
Begint nadat alle documenten getekend zijn en duurt meestal 3 tot 5 jaar. Beleggers die zijn toegetreden en kapitaal hebben toegezegd worden nu Limited Partners. Vanaf die periode rekent de GP een beheersvergoeding aan op het totale toegezegde kapitaal, zelfs als de GP nog geen investering heeft gedaan en dus geen kapitaal heeft opgevraagd.
Het fonds bouwt een pijplijn op van mogelijke investeringen, doet een grondig onderzoek, onderhandelt de voorwaarden en sluit deals. Om de deal te kunnen financieren, vraagt de GP kapitaal op van de beleggers (capital call) die meestal 7 tot 10 dagen hebben om het geld te storten. Tijdens die periode speelt de beheerder (GP) een zeer actieve rol om toevoegde waarde te creëren bij de bedrijven waarin wordt geparticipeerd om later tijdens de realisatiefase de participatie met zoveel mogelijk winst van de hand te doen. Diverse vormen en niveaus van betrokkenheid met het bedrijf bestaan.
In die fase wordt de nadruk gelegd op het realiseren van de investeringen d.w.z. er rendement uithalen. Hieronder een aantal mogelijkheden.
Als de beheerder investeringen realiseert, dan vloeit er cash naar het fonds. Deze cash wordt dan uitgekeerd volgens een waterval principe waarin bepaalde uitkeringen afgesloten worden alvorens naar een volgende stap te gaan. Meestal zijn er 4 stappen.
Bij de einddatum van het fonds moeten alle participaties of investeringen worden geliquideerd en uitgekeerd volgens het schema hierboven.
Van zodra de belegger toegezegd kapitaal (cash) stort in het fonds, dan is het rendement negatief omdat hij of zij een tijd moet wachten vooraleer uitkeringen gebeuren als gevolg van de realisatie van de participaties binnen het fonds. Op dat moment stijgt het rendement als de investeringen succesvol zijn. Naarmate de realisatiefase ten einde loopt en de uitkeringen verminderen, dan plafonneert het rendement van de belegger. Het rendementsverloop voor de belegger neemt op die manier de vorm aan van een J-curve.
Hoe vlakker, hoe beter, want hoe kleiner de kapitaaltoezeggingen (tijdens de investeringsfase)en hoe sneller de uitkeringen (tijdens de realisatiefase), hoe minder cash hij moet missen zonder rendement.
Dergelijke fondsen investeren in mature bedrijven met de bedoeling om de winst te verhogen teneinde later lucratief uit te kunnen stappen aan een hogere waardering. Investeringen bedragen meestal >$100 miljoen om een controlerend belang te kopen in bedrijven teneinde toegevoegde waarde te creëren door omzetgroei, kostenreductie, strategische veranderingen of efficiëntiewinsten. Exit strategieën zijn typisch IPO’s of een strategische verkoop.
Investeringen in veelbelovende groeibedrijven met een gevestigd verdienmodel en toekomstpotentieel. Meestal kleinere bedragen om een minderheidsbelang te nemen, maar wel met vertegenwoordiging in de Raad van Bestuur. Het kapitaal wordt gebruikt voor verdere groei en expansie en om op te schalen. Exit strategieën zijn typisch IPO’s, terugkoop van aandelen of een verkoop aan een ander private equity fonds.
De beheerders verschaffen financiering aan start-up of zeer jonge bedrijven die heel veel groeipotentieel hebben op lange termijn. Minderheidsbelangen worden genomen in veel bedrijven voor bedragen <$25 miljoen. In ruil daarvoor wordt de GP actief betrokken bij alle elementen van de strategie van het bedrijf en geeft men advies en begeleiding aan de Raad van Bestuur. Venture capital of durfkapitaalfondsen participeren veelal langer in bedrijven en stappen uit via een IPO of een "Fusie & Overname" transactie.
Die fondsen geven directe leningen aan kleinere of middelgrote bedrijven die senior (achtergesteld) zijn in de kapitaalstructuur, op maat gemaakte leningsclausules bevatten en vlottende coupons hebben. Door hun senioriteit worden de schuldeisers pas op het einde vergoed bij een faillissement. De toegevoegde waarde komt van de expertise op het vlak van herstructurering, maar er is geen directe betrokkenheid bij de beleidsvoering van het bedrijf. Door de variabele rente en een spread boven een zekere referentierente, profiteren het fonds en de beleggers van stijgende rentevoeten.
Infrastructuurfondsen investeren in publieke activa & diensten die essentieel zijn voor de maatschappij zoals energie, water, transport of afval. Die fondsen genieten van consistente rendementen op lange termijn, lagere volatiliteit en lage correlatie met de financiële markten. Eigenlijk kun je infrastructuur zien als private equity sector fondsen gespecialiseerd in infrastructuurinvesteringen. Meestal is infrastructuur de verantwoordelijkheid van overheden, maar de laatste jaren zien we meer en meer PPP’s nl. Public Private Partnerships ofwel samenwerkingen tussen de overheid en de privésector.
Een andere vorm van investeringen zijn pure private infrastructuurbedrijven, zoals telecom en energie waarin de overheid niet rechtstreeks betrokken is, maar die wel strikt worden gereguleerd door de overheid. Hieronder een overzicht van de verschillende categorieën.
Voordelen van dergelijke fondsen zijn de stabiele, inflatie gelinkte rendementen daar de meeste infrastructuurinvesteringen in waarde toenemen met inflatie en gebonden zijn aan vaste geïndexeerde (overheids-)contracten op 20 jaar of meer. Ook bieden die fondsen een hoge mate van diversificatie in een portefeuille.
Een impact fonds heeft als doel om een positieve sociale en milieu impact te genereren, naast een financieel rendement. Daar duurzaamheid belangrijker wordt, is impactbeleggen aan een sterke opmars bezig. Het kapitaal van dergelijke fondsen wordt geïnvesteerd in bedrijven in kritische sectoren zoals hernieuwbare energie, landbouw, educatie en gezondheidszorg. De producten en diensten van die bedrijven moeten een positieve impact realiseren. Het financieel rendement kan het rendement van klassieke private equity fondsen evenaren, maar dat is niet de hoofdbedoeling. Onderzoek door Morgan Stanley en Preqin toont aan dat het rendement van duurzame impactfondsen in de lijn lag van niet-impactfondsen.
Sociale impactfondsen vertonen wel een lagere volatiliteit en een kleiner dalingspotentieel dan niet-impactfondsen.
Dergelijke beleggingen worden aangeboden door privaatbanken en wealth managers gezien de hogere minimumbedragen, de complexiteit en de specifieke kenmerken van private markten. Het proces van inschrijven op die fondsen en de rapportering is totaal anders dan bij klassieke beleggingsproducten. Advies en informatie inwinnen is de boodschap vooraleer u belegt.
Indien u een goede selectie maakt, kan het rendement bij beleggen in private markets wel een stuk hoger zijn dan de traditionele aandelen of obligaties.
De laatste 20 jaar kent private equity een exponentiële groei, groter dan de traditionele publieke markten (aandelen en obligaties). Begin 2021 bedroeg het totaal beheerd vermogen in private equity fondsen meer dan $4.700 miljard. Tel je daarbij nog de andere alternatieve beleggingen zoals private debt, vastgoed, infrastructuur en grondstoffen, dan stijgt het totaal beheerd vermogen van wereldwijde private markets tot $7.300 miljard eind 2020. Onderstaande grafiek geeft de evolutie weer van de marktkapitalisatie van de publieke markten en de waarde van alle private equity beleggingen sinds 2000.
In termen van grootte, zijn het vooral de buyout private equity fondsen die de helft van de groei uitmaken, gevolgd door growth en venture capital (durfkapitaal) fondsen. In termen van aantal zijn het vooral de venture capital fondsen die domineren en die in grootte meestal veel kleiner zijn. Er zijn wereldwijd meer dan 4.000 private equity fondsen.
Laten we kennismaken, dit verbindt u tot niets.
We nemen contact op binnen de 24u na uw bericht.