Volgens diverse academische studies komt 90% van het risico (dus de schommeling) van een portefeuille van de procentuele samenstelling van de portefeuille, d.w.z. de combinatie van verschillende categorieën (activaklassen genaamd) in de portefeuille zoals Europese aandelen, obligaties, technologieaandelen, Amerikaanse kleinere bedrijven, vastgoed, cash, enz….
Elk van die activaklassen hebben specifieke karakteristieken die het risico en rendement bepalen.
De juiste samenstelling op lange termijn (10 jaar+) wordt bepaald door uw risicoprofiel, uw doelstellingen en beperkingen en wordt in het vakjargon strategische asset allocatie of SAA genaamd.
Binnen die SAA kan je tactisch op kortere termijn (6-12 maanden) wijzigingen doorvoeren i.f.v. de marktomstandigheden en de macro-economische verwachtingen. Bijvoorbeeld meer in defensievere categorieën beleggen als het economisch minder goed gaat. Dit proces wordt dan tactische asset allocatie of TAA genoemd. Je bent dan wel afhankelijk van een goede markttiming, nl. op het juiste moment switchen tussen categorieën of de ene categorie wat afbouwen ten voordele van een andere.
Risico wordt in de beleggingswereld meestal gedefinieerd als volatiliteit of schommeling van de koers in het verleden rond het gemiddelde. Een andere definitie van risico is kapitaalverlies of neerwaarts risico.
Let wel, dit cijfer 90% is enkel van toepassing als de portefeuille wordt ingevuld met index instrumenten (vb. ETF’s) die de rendementen van de diverse categorieën nauwgezet volgen of tracken. Dit geldt niet voor portefeuilles die bestaan uit een combinatie van actieve beleggingsfondsen.
De belangrijkste en meest ruime categorieën in een portefeuille zijn aandelen, obligaties en cash. Daarnaast heb je diverse subcategorieën waarin je kan beleggen.
Onder de aandelencategorie heb je diverse soorten:
Voor elk van die hoofdcategorieën en subcategorieën bestaan er beleggingsinstrumenten. Je kan individuele aandelen of obligaties kopen, ofwel actieve fondsen, ofwel trackers of ETF’s. Die diverse producten waarmee je een portefeuille opvult, hebben elk hun eigen kenmerken, structuur, kostenplaatje, fiscaliteit, enz…
De keuze en combinatie van de categorieën in je portefeuille is dus belangrijker dan de selectie tussen 2 gelijkaardige producten bijvoorbeeld of de juiste keuze van een aandeel.
Bij beleggingsportefeuilles hoef je niet noodzakelijk te denken aan heel grote bedragen. Je kan perfect een intelligente portefeuille samenstellen met €50.000. Natuurlijk, hoe groter het bedrag, hoe meer je kan diversifiëren omdat de kosten per product dan minder zwaar doorwegen.
Het rendement van een portefeuille op langere termijn (10 jaar) wordt bepaald door 4 factoren:
U merkt het, de keuze van een 10-tal zogezegd veelbelovende en goedkope aandelen zal maar voor een klein gedeelte uw rendement van de totale portefeuille bepalen.
De laatste jaren is themabeleggen zeer populair geworden en zorgt voor aanzienlijke kapitaalinstromen. Thema’s worden gelinkt aan maatschappelijke en economische megatrends die ons leven op heel lange termijn (20 jaar+) zullen beïnvloeden en veranderen. BlackRock en nog andere vermogensbeheerders hebben jaren geleden een aantal van die megatrends gedefinieerd.
Er wordt verwacht dat bedrijven die inspelen op die thema’s en dus gelinkt zijn aan die megatrends, indien succesvol, grotere winsten zullen realiseren en derhalve meer zullen groeien dan de markt.
Verschillende thema’s kunnen worden gelinkt aan die megatrends. Artificiële Intelligentie, robotisering, cyberveiligheid vallen onder technologie. Elektrische wagens, water, hernieuwbare energie vallen onder klimaatverandering, maar ook voor een stuk onder technologie. Bepaalde thema’s kunnen dus overlappen.
Als je belegt in fondsen of ETF's die enkel beleggen in aandelen die gelinkt zijn aan die thema’s, dan doe je aan thematisch beleggen en kan je betere resultaten verwachten. Meestal zijn thematische producten aan aandelen gelinkt en impliceren dus ook een groter risico/schommeling op kortere termijn.
Thema beleggen is niet gelijk aan sectorbeleggen, het is veel ruimer.
Meestal beleggen thematische producten wereldwijd en bevatten ze aandelen uit diverse sectoren en landen. Een fonds gelinkt aan het thema ‘elektrificatie van transport’ kan zowel beleggen in autoproducenten, als in mijnbouwbedrijven die lithium uit de grond halen voor de batterijen, als in chipproducenten en laadpaalbedrijven.
Let wel, niet alle opkomende thema’s zijn succesvol en kunnen op korte termijn weer verdwijnen omdat de markt er niet klaar voor is. Ook niet alle bedrijven binnen een succesvol thema zullen winnaars zijn. Een goede selectie maken is hier de boodschap!
Wilt u onze inzichten maandelijks in uw mailbox ontvangen? Abonneer u dan nu op onze 2 nieuwsbrieven. Interessant leesvoer verzekerd!
Toward Smart Portfolios geeft u diepere inzichten in de marktomstandigheden en wat dit betekent voor de samenstelling van een portefeuille. → voorbeeld
Toward Smart ETF’s geeft u de meest recente ETF-inzichten en is uniek op de Belgische markt. → voorbeeld
Interesse om een opleiding of infosessie te volgen over de markten?
Laten we kennismaken, dit verbindt u tot niets.
We nemen contact op binnen de 24u na uw bericht.