Menu

Insights

5 headlines van 16 tot 23 februari

  • 1. Chinese virusonderzoekers blijken een nieuw virus te hebben ontdekt bij vleermuizen
  • 2. De inflatieverwachtingen van consumenten voor de volgende 5 jaar op hoogste niveau sinds 1995 (volgens universiteit van Michigan)
  • 3. Zowel in de VS als in Europa (PMI) gaat de dienstensector in februari erop achteruit en de verwerkende nijverheid er sterk op vooruit
  • 4. De Japanse inflatie neem verder toe tot 4% in januari
  • 5. Volgens de recente BofA ML Fund Survey is de cash allocatie bij beheerders het laagst sinds 2010 en de aandelenallocatie zeer hoog

Beleggingsinzichten

Concentratie in een paar tech aandelen is niet nieuw!

7 toonaangevende technologiebedrijven maken bijna 30% uit van de S&P 500. En vertegenwoordigen 20% van de winstgroei. Sommigen maken de vergelijking met de dotcom bubbel eind jaren 1990. En dan gaan er alarmbellen af! Maar, is een sectordominantie zo uitzonderlijk in de geschiedenis?

In het verleden is gebleken dat het rendement van een index of beurs altijd wordt gedreven door een handvol aandelen. De overgrote meerderheid van de bedrijven in een index draagt heel weinig bij tot de prestatie. Net zoals in de VS zijn 7 bedrijven in de Duitse DAX index verantwoordelijk voor 92% van het rendement tijdens het eerste halfjaar van 2024.

De geschiedenis leert ons dat sectorconcentraties normaal zijn, en zelfs nog meer dan nu. Op het einde van de 19de eeuw maakte de transportsector (vooral spoorwegbedrijven) 70% uit van de totale marktkapitalisatie in de VS. Bijna 2x zoveel als de technologiesector vandaag. In het midden van vorige eeuw was de energiesector dan weer even dominant als technologie vandaag.

Zelfs op regionaal vlak is de sterke weging van de VS in de wereldwijde financiële markten niet abnormaal. In de jaren '70 was het aandeel van de Verenigde Staten nog hoger dan vandaag en eind jaren '80 vertegenwoordigde Japan zelfs bijna 50% in de wereldwijde indexen.

Op zich is de sterke concentratie van een sector of land/regio niet zorgwekkend, zolang de winstgroei hoog blijft. Maar, vanuit risicoperspectief is het wel aangewezen om een te sterke concentratie te vermijden en slim te diversifiëren.

Toward in de media

De USD staat op het hoogste peil sinds de jaren '80

Investmentofficer.be - januari 2025

De appreciatie van de dollar kan niet eeuwig blijven duren. Het gros van de stijging ligt waarschijnlijk achter ons. Een fundamenteel sterke groei, innovatie en investeringen en de blijvende rentekloof pleiten voorlopig in het voordeel van de greenback. Maar,het structurele twin deficit in de VS en een cyclische inhaalbeweging van de andere ontwikkelde markten op het vlak van monetair beleid en groei, zullen de dollar onder druk zetten. Breng daarom uw totale dollar blootstelling goed in kaart en bouw geleidelijk posities af als blijkt dat de beloofde tarievenoorlog van president Trump in de praktijk meevalt en de inflatie onder controle blijft.  

De Amerikaanse dollar (USD), dat iconische symbool vande financiële macht van Amerika, is al lang de hoeksteen van de wereldhandel. Het is de valuta die dromen en ambities wereldwijd voedt en fungeert als de dominante reservevaluta in de internationale financiën.

De reële handelsgewogen US Dollar index, dus gecorrigeerdvoor inflatie, bevindt zich 2 standaarddeviaties boven zijn 50-jaarsgemiddelde. Op basis van relatieve koopkrachtpariteit, is de Amerikaanse Dollar m.a.w. zeer duur. Vooral tegenover de Japanse Yen, de Euro en de Chinese Renminbi. Door die hoge waardering, zijn de neerwaartse risico’s aldus sterk toegenomen. Aan het begin van 2025, vraagt menig belegger zich af: "Wanneer komt de ommekeer?" 

Het timen van valutabewegingen is echter uiterst moeilijk, zoniet onmogelijk. Wat we wel zeker zijn, is dat de appreciatie vande USD niet eeuwig kan duren. Door de huidige overwaardering ligt het gros van de stijging waarschijnlijk achter ons.

Solide fundamentals, maar…

De kracht van de USD begint thuis, diepgeworteld in de economische kern van Amerika. Vandaag de dag is de Amerikaanse economie een mozaïek van innovatie en veerkracht. Aangedreven door robuuste sectoren zoals technologie en consumentengoederen, blijft het vooruitgang boeken, zelfs nu de wereldmarkten worstelen met onzekerheid. De Federal Reserve, de bewaker van deze economische kern, speelt een cruciale rol, balancerend tussen het stimuleren van groei en het beteugelen van inflatie. Deze delicate evenwichtsoefening beïnvloedt direct de aantrekkingskracht van de dollar op investeerders die op zoek zijn naar veiligheid en groei.

Superieure (productiviteits)groei, meer investeringen en minder (verwachte) rentedalingen dan in de andere ontwikkelde markten, hebben tot dusver de USD vleugels gegeven. Ook in 2025 wordt verwacht dat de economie een stuk robuuster zal blijven dan in de rest van de Westerse wereld. Dit Amerikaanse exceptionalisme heeft geleid tot een grotere divergentie in centrale bankbeleid. De kloof tussen de lange termijnrente in de VS en die bij de andere handelspartners is nu het grootst sinds 1994. Gezien de markten nogal tijd een beperkt aantal rentedalingen inprijzen t.o.v. meer dan 1% voor de ECB, kan die kloof nog een tijd aanzienlijk blijven. Trump’s focus op het boosten van de industrie en deregulering, kunnen bovendien de economische groei, de investeringen en dus ook de inflatie stimuleren. Dit is uiteraard positief voor de dollar. Naarmate de Federal Reserve de tarieven aanpast om inflatie te bestrijden, kunnen zelfs lichte rentestijgingen Amerikaanse investeringen aantrekkelijker maken. Hogere rendementen trekken kapitaal aan van over de hele wereld, wat opwaartse druk op de USD creëert. Zowel sentiment als positionering pleiten eveneens in het voordeel van de Greenback. Optieposities op de DYX in de ontwikkelde markten zijn extreem “long”, zeker tegenover de Euro en de Canadese Dollar.

Het ‘twin’ deficit in de VS, een tekort op de handelsbalans en een huidig begrotingstekort van meer dan 6% van het BBP, is een structureel probleem die vroeg of laat moet aangepakt worden. Als de nieuwe president dit de komende jaren negeert, bestaat de kans dat de USD zwaar onder druk komt te staan.

Wereldhandel: een tweesnijdend zwaard

In de spannende arena van de internationale handel is de USD zowel de held als de antagonist. Het handelsbeleid van Amerika markeerde de afgelopen jaren een nieuw tijdperk van strategische allianties en heronderhandelingen. Terwijl 2025 zich ontvouwt, heeft elke handdruk en elk contract dat op het wereldtoneel wordt ondertekend het potentieel om de machtsbalans te verschuiven. Succesvolle handelsakkoorden kunnen de dollar een impuls geven en zijn status en waarde versterken.

Maar niet alles wat glinstert is goud. Protectionistische beleidsmaatregelen, hoewel voordelig voor binnenlandse industrieën, kunnen spanningen veroorzaken. Handelsconflicten creëren onzekerheid, en dit zal leiden tot zenuwachtigheid op de financiële markten.

Geopolitiek: surfen op de golven

Elke stijging en daling in mondiale spanningen veroorzaakt rimpels door de valutamarkten. In 2025 kijkt de wereld met ingehouden adem naar brandhaarden zoals Oost-Europa en Azië. Historisch gezien is de USD een toevluchtsoord geweest tijdens dergelijke stormen, een veilige haven voor investeerders die een toevluchtsoord zoeken.

Deze trend zal waarschijnlijk standhouden, met geopolitieke verhalen die voortdurend de koers van de dollar vormgeven. De strategische wisselwerking van de betrekkingen tussen de VS en China, potentiële conflicten en diplomatieke doorbraken zullen de status van de USD direct beïnvloeden. Beschouw het als het geheime wapen van de munt: zijn vermogen om schokken op te vangen en sterker naar voren te komen, een baken in tijden van onrust.

De digitale valuta revolutie

Terwijl de wereld de digitale eeuw omarmt, moet de dollar zich aanpassen om in het spel te blijven. De USD wordt echter geconfronteerd met concurrentie van cryptomunten en nationale digitale valuta's. Dus de vraagrijst: kan hij zijn dominantie behouden terwijl hij innovatie omarmt? Het vermogen van de dollar om te evolueren en technologieën van de nieuwste generatie te integreren, is zijn ticket om voorop te blijven in deze spannende race.

Wat moet een belegger doen?

Het monetair beleid in de VS en de implementatie van handelstarieven met Europa en China zijn essentieel voor de toekomst van de dollar. Als de rentedalingsscyclus van de FED opnieuw aan momentum wint en het rente-en groeiverschil met Europa, Japan en de groeilanden kleiner wordt, zal de Amerikaanse munt dalen. De Japanse centrale bank is begonnen aan een opwaartse rentecyclus en de groeilanden hebben al veel vroeger ingezet op rentedalingen waardoor ze nu zo goed als aan een bodemniveau zitten.

Tenslotte, als Donald Trump in de praktijk geen algemene tarievenoorlog verklaart aan de rest van de wereld, maar eerder gericht optreedt met beperktere impact, zien we de dollar ook terrein verliezen.

We raden dus aan om de totale blootstelling aan de US dollar goed in kaart te brengen, op basis van een volledige doorkijk doorheen ETF’s en fondsen. En het ex-ante valutarisico van de portefeuille optimaal te diversifiëren. Stilaan bouwt de belegger best wat USD posities af of dekt het valutarisico EUR/USD af.

Wat verwachten 's werelds grootste vermogensbeheerders?

Dit is de visie van de meest toonaangevende wereldwijde asset managers: ABN Amro, Amundi, BlackRock, Deutsche Bank, Fidelity, JPMorgan, Pictet, Pimco en Schroders.

Benieuwd hoe Toward u kan begeleiden in de samenstelling van de portefeuille in functie van de markt- en economische vooruitzichten?

Portefeuille Coach →Contacteer ons →

Aandelen

Regio
JAN 2025
Dec 2024
China
Azië
Licht positief
Licht positief
Japan
Positief
Positief
VS
Positief
Positief
Europa
Neutraal
Neutraal

Obligaties

Type
JAN 2025
DEC 2024
Inflatie
Positief
Neutraal
Groeilanden
Licht positief (USD)
Neutraal
High Yield
Positief (Europa)
Licht positief (Europa)
Bedrijf
Positief
Positief
Overheid
Positief (Europa)
Licht positief (Europa)

Sectoren

SECTOR
JAN 2024
DEC 2024
Grondstoffen
Neutraal
Neutraal
Goud
Positief
Positief
Technologie
Neutraal
Positief
Energie
Neutraal
Neutraal
Gezondheid
Neutraal
Positief

Onze insights

Wilt u onze inzichten maandelijks in uw mailbox ontvangen? Abonneer u dan nu op onze 2 nieuwsbrieven. Interessant leesvoer verzekerd!

Toward Smart Portfolios geeft u diepere inzichten in de marktomstandigheden en wat dit betekent voor de samenstelling van een portefeuille. → voorbeeld

Toward Smart ETF’s geeft u de meest recente ETF-inzichten en is uniek op de Belgische markt. → voorbeeld

Abonneren →

Interesse om een opleiding of infosessie te volgen over de markten?

Ontdek onze Academy →
Wealth Management In Motion
Wealth Management In Motion