Menu

Insights

Beleggingswijsheden

🇨🇳

Beleggen is een wereldwijde industrie waarin u een overvloed aan data en (soms tegenstrijdige) informatie krijgt, van banken, beheerders, strategen, adviseurs en andere instellingen. Om succesvol te zijn in beleggen, komt het dikwijls neer op het consistent respecteren van een vooraf bepaalde strategie, koelbloedigheid en eenvoud.

Hieronder vindt u een aantal genuanceerde standpunten over beleggen in diverse categorieën en beurswijsheden.

Lange termijn waarde (juni 2023)

Een bekende fondsbeheerder die heeft samengewerkt met Fidelity's Peter Lynch heeft in een interview met Morningstar zijn inzichten en succesfactoren toegelicht:

  • focus op lange termijn strategie met zijn opportuniteiten en risico's, niet op korte termijn kwartaalresultaten
  • focus op vrije cashflow en prijszettingsmacht (great value en/of producten en diensten die moeilijk vervangbaar zijn)
  • focus op bedrijven die geleid worden door de oprichter en die niet zoveel worden gevold door de analistengemeenschap
  • hanteer een consistente koop-verkoop discipline

De theorie van beleggingswaarde (maart 2023)

De waarde van een actiefbestanddeel wordt bepaald door de vrije cashflow die het genereert tussen nu en het oneindige. Return on Invested Capital (ROIC) is één van de belangrijkste criteria bij de waardering van bedrijven.

Gouden beleggingsregels (januari 2023)

  • verwaarloos geruis en denk op lange termijn
  • stap gespreid in (Euro cost averaging)
  • kijk niet teveel naar uw prestatie
  • let op de kosten
  • herbalanceer om de risico's te controleren
  • blijf gediversifieerd

Inflatie (december 2022)

Na recordniveaus van inflatie in 2021-2022 worden veel spaarders en beleggers geconfronteerd met een duurder leven. Het is dus zaaks om uw spaargeld en portefeuille zo goed mogelijk te beschermen tegen dergelijke inflatie.

Er bestaan 2 manieren om uw portefeuille te beschermen tegen inflatie:

  • afdekken van een plotse opstoot van inflatie op korte termijn door
  • zorgen dat u op lange termijn een hoger reëel rendement haalt dan de inflatie

Op lange termijn (>10 jaar) zijn gediversifieerde aandelen de beste manier om de inflatie te kloppen. Diversificatie in regio's, sectoren en stijlen. De bedrijven met een goed business model en management zullen erin slagen om de gestegen kosten op te vangen en/of door te rekenen om de winstgroei op peil te houden.

Op korte termijn (1 jaar) kunnen grondstoffen, energie, goud, inflatiegelinkte obligaties en vastgoed zorgen voor enige bescherming tegen inflatie. Maar, je moet dit zeker nuanceren omdat er in het verleden dikwijls periodes waren, waar dit niet klopte. Vorig jaar bijvoorbeeld presteerden vastgoed en inflatie gelinkte obligaties zelfs negatief. Beleggen in goud heeft ontgoocheld in een jaar met hoge inflatie. Met grondstoffen en energie was de belegger goed gepositioneerd. Maar, de energiesector boekte dan weer verliezen tijdens 1972 en 1974.

Conclusie:

De vermelde categorieën om op korte termijn je portefeuille af te dekken zijn eerder onbetrouwbaar. Zorg dus dat je posities niet te groot zijn in uw portefeuille. Op lange termijn zijn aandelen de beste bescherming tegen inflatie.

Onderstaande grafiek toont de Groeilanden aandelen

Onze insights

Wilt u onze inzichten maandelijks in uw mailbox ontvangen? Abonneer u dan nu op onze 2 nieuwsbrieven. Interessant leesvoer verzekerd!

Toward Smart Portfolios geeft u diepere inzichten in de marktomstandigheden en wat dit betekent voor de samenstelling van een portefeuille. → voorbeeld

Toward Smart ETF’s geeft u de meest recente ETF-inzichten en is uniek op de Belgische markt. → voorbeeld

Abonneren →

Interesse om een opleiding of infosessie te volgen over de markten?

Ontdek onze Academy →
Wealth Management In Motion
Wealth Management In Motion